marți, 20 aprilie 2010

Orasul contrastelor


Rio este un oraş al contrastelor, si desi mare parte din oraş concurează cu metropolele cele mai moderne ale lumii,un procent important din milioanele de locuitori a zonei metropolitane traiesc inca in gospodarii sarace. Cele mai neprimitoare sunt mahalalele, cunoscute sub numele de favelas, construite de obicei pe dealuri, unde cladirile inalte sunt dificil de construit, iar accidentele, provocate în general de ploi, sunt frecvente. Favelas, la fel ca în cazul ghetourilor din Bucuresti sau Budapesta, se confruntă cu probleme legate de droguri, crime si atacuri banditesti. Iata-l pe Francisco de Moraes ce ne povesteste in timpul unei pauze de la un joc de fotbal,furios pe autoritatile din Rio de Janeiro, din cauza constructiilor de ziduri ce ar "impiedica extinderea mahalalor orasului"- spun acestea - fiind vorba despre celebrele favelas - pe pitorestile dealuri care inconjoara metropola, una dintre cele mai faimoase destinatii turistice din lume. [ CNN si Reuters]

Constructiile au demarat deja in jurul a doua cartiere ale saracilor din districtele de sud ale Metropolei, a confirmat o purtatoare de cuvant a guvernului local. Unul dintre cele doua favelas este Morro Dona Marta, ocupata de politie in noiembrie anul trecut pentru a stopa crimele si violentele provocate de bandele rivale de traficanti de droguri.
Oficialii sustin ca zidurile au ca scop protejarea padurilor care au mai ramas in jurul orasului, dar criticii se tem ca aceasta miscare este mai degraba o decizie discriminatorie care simbolizeaza prapastia tot mai adanca dintre saracii si bogatii Braziliei.

"Nu este vorba despre nicio discriminare. Din contra, noi construim case pentru acesti oameni in alte zone si le cream conditii mai bune de viata", sustine Tania Lazzoli, purtatoare de cuvant a secretarului pentru politici publice. Pana la sfarsitul anului, guvernul statului Rio de Janeiro vrea sa construiasca circa 11 km de ziduri in jurul a 19 comunitati sarace. In acest scop, va cheltui 17,6 milioane dolari si va reloca 550 de case, a adaugat Lazzoli. "Obiectivul nostru este sa impiedicam extinderea acestor cartiere si sa protejam padurile", a mai spus ea. Sute de favelas au aparut in ultimii zeci de ani in jurul metropolei Rio de Janeiro, dar si a altor orase mari din Brazilia, in conditiile in care milioane de oameni saraci pleaca din regiunile rurale pentru a-si gasi aici un loc de munca.

Celebru pentru plajele de aur si pentru muntii acoperiti cu vegetatie luxurianta, Rio de Janeiro atrage anual milioane de turisti din intreaga lume, multi dintre ei fiind atrasi de faimosul Carnaval. In schimb, violentele periodice izbucnesc in favelas intre gruparile rivale de traficanti de droguri. Din timp in timp, gastile de tineri efectueaza razii pe plaje sau in cartierele luxoase precum Ipanema sau Leblon.

4 comments:

Anderson Wasser on 22 aprilie 2010 la 04:12 spunea...

I realize that you are knowing enough about Rio de Janeiro!
The wall, more than bring protection for the forests and to avoid rival gangs who use their trees to hide from the police or to invade other slums, has a very negative meaning, which is the segregation - historically, where these walls were built, situation has worsened to everyone or improved only to one side.
In my opinion, It is a desperate decision to protect the little that remains of the beautiful forest in the mountains around the city, because only with awareness, the raids would continue until it ended the last tree.
It would be nice if the Brazilian government had invested more in education in these regions of the city at least 3 generations ago - then there would not be necessary the construction of the wall.
...
Îmi dau seama că eşti ştie destule despre Rio de Janeiro!
De perete, mai mult aduce protecţie pentru păduri şi pentru a evita bande rivale care folosesc copacii lor, să se ascundă de poliţie sau de a invada alte mahalale, are un sens foarte negativ, care este segregarea - istoric, în cazul în care aceste ziduri au fost construite, situaţia sa înrăutăţit pentru toată lumea sau îmbunătăţite numai la o parte.
În opinia mea, Este o decizie disperată de a proteja mici care rămâne de frumoasă pădure în munţii din jurul oraşului, pentru că numai cu o constiinta, raidurile va continua până când acesta sa încheiat ultimul copac.
Ar fi frumos dacă guvernul brazilian a investit mai mult în educaţie, în aceste regiuni a oraşului de cel puţin 3 generaţii în urmă - atunci nu ar fi necesară construirea de perete.

Anderson Wasser on 22 aprilie 2010 la 04:32 spunea...

AS U love Rio, take a look at this picture a friend of mine took last weekend..
http://www.hugovoador.com.br/2010/04/curtindo-um-voo-no-rio-de-janeiro.html

Unknown on 22 aprilie 2010 la 08:45 spunea...

@Anderson Wasser

Wooooow..what a pictures..Who did it, I wonder? Great..wow..wow..So, high..:P

I don't know so much things about Rio, but each time I hear something am very curious becouse I love this town..I don't know why exactily..maybe in another life I lived in Rio..Who knows?! :))

I don't love politics..I love all the people and is very bad that our government or you'res or other don't do nothing to change the lifes of poor people..
Ok.I'm not agree with drogs, terorrism and wors..becouse we are all people, we are the same look.. and I'd like to live all togheter somehow equal..and with much respect betwen us, but it's hard..for some...

Thank you Anderson for you're lovely comments..

XO I love that pictures..and also you're from blog. Wow..again..:))

Thx.<3

XO

Dorin Victor Vasile on 1 mai 2010 la 19:06 spunea...

Una dintre cele mai vechi (si cele mai constante) fantezii ale mele este aceea de a trai o vreme in Rio.

Nu as vrea sa traiesc cele 3-7-10 zile ale turistului 'standard' care vede orasul prin ochiul DSLR-ului in asteptarea avionului de intoarcere ci 30-60-100+ zile ale celui care vrea sa inteleaga orasul si care nu se gandeste prea des la faptul ca inca nu si-a rezervat bilet de avion :)

Asa ca textul tau si-a gasit in mine un cititor foarte atent :D

 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino