luni, 29 martie 2010

Floriile


Duminica am sarbatorit Intrarea Domnului Isus in Ierusalim care mai este numita si Duminica Floriilor. Originea acestei sarbatori sfinte o ragasim relatata in toate cele patru Evanghelii  (Matei 21:1-11, Marcu 11:1-10, Luca 19:29-48 şi Ioan 12:12-19).

[Floriile.jpg]

Floriile au deschis pentru toti romanii ortodocsi ciclul sarbatorilor pascale, care se incheie o data cu Inaltarea lui Isus, la 40 de zile de la Sarbatoarea Pastelui; evocand intrarea Mantuitorului in Ierusalim calare pe asin, intampinat de o multime de flori si ovatii. 

Intrarea Domnului Isus Hristos in ierusalim este singurul moment din viata Sa parinteasca in care a acceptat sa fie aclamat ca Imparat, iar primirea sa triumfala, a implinit o proorocire din Vechiul Testament, astfel ca toti cei care se aflau in cetatea Ierusalimului, simtind ca insusi Dumnezeu a venit in lume,, l-au intampinat cu ramuri de finic si maslin, strigand:  Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului!”.

In biblie scrie ca in dimineata Floriilor,Mantuitorul impreună cu ucenicii sai se indreptatu spre Ierusalim. Apropiindu-se de satul Betfage, in apropiere de Muntele Maslinilor, Iisus trimite doi dintre ucenicii sai, zicându-le: „Mergeti in satul care este inaintea voastra si indată veţi gasi o asina legata si un manz cu ea. Dezlegati-o si aduceti-o la mine” (Matei 21, 1-2). Domnul Hristos dorea sa parcurga distanta pana la Ierusalim, de aproximativ 2,5 km, calare pe manzul asinei „pe care nimeni dintre oameni n-a sezut vreodata” (Luca 19, 30) spre a se implini ceea ce s-a spus prin profetul Zaharia: „Spuneti fiicei Sionului:" Iata, impăratul tau vine la tine bland şi calare pe asina şi pe manz, fiul celei de sub jug” (Matei 21, 5).

Aceasta zi, Duminica Floriilor mai este denumita si Duminica Stalpărilor,cand se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu agheasma, ramuri inmugurite de salcie, care se impart crestinilor, iar slujitorii Bisericii le tin in maini, cu lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii. Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic si de maslin cu care a fost intampinat Mantuitorul. Cu acestea, după ce au fost aduse la biserica spre a fi sfintite, crestinii impodobesc icoanele, usile si ferestrele.

In traditia populara exista credinta ca insasi Maica Domnului a binecuvantat salcia, după ce aceasta s-a transformat intr-o punte, ajutand-o pe Fecioara Maria sa treaca apa unui rau.

Cam asta e povestioara despre Floriile ce tocmai au trecut, iar mie mi s-a facut un dor de Stan si Bran si de toata  perioada filmului mut  unde  mesajul sta mai mereu -  dincolo de cuvinte, o arta mult mai grea  ce se exprima prin mimica, gesturi si fara cuvinte - arta nonverbala.



Stan si Bran - Habeas Corpus

Stan si Bran la inchisoare

10 comments:

Paul on 29 martie 2010 la 02:43 spunea...

La Mulţi Ani, Dyeve! :) Laurel and Hardy are fantastic :)

Anderson Wasser on 29 martie 2010 la 05:19 spunea...

Is it your birthday? Dyeve? If so, happy birthday for U!
I liked this post about Jesus. And I like to see Him inside of all religions point of views and compare them just to see that He is greater than any human classification!
Vă mulţumesc foarte mult şi le-au plăcut filmul Stan si Bran. Foarte bine le amintească.
Anderson Wasser

Unknown on 29 martie 2010 la 10:39 spunea...

@Paul

Thank you very much Paul. Yes,I like them too..and especialy Charlie Chaplin..I will post him also some day :D

Unknown on 29 martie 2010 la 10:46 spunea...

@Anderson Wasser

No,it isn't, but because of the holidays fo Sunday "Floriile's Sunday":P - and probably becouse the fact that Paul said before La multi ani! - Anyway it is customary to say so in Romania - the day before the Easter holiday :)

But, I wish to be in every day my birthday - :))

Thank you Anderson

XO

Obrigado Anderson. Feliz aniversário para você!. Porquê? Por que não ser nosso dia a cada dia ..:P

Stephen A. Bess on 29 martie 2010 la 17:03 spunea...

Wonderful post and beautiful account of our Savior, Jesus Christ. Thanks for sharing this and thanks for stopping by my blog.

Unknown on 29 martie 2010 la 19:27 spunea...

@Stepen Bess

Welcome,nice to meet you and Thaks a lot for this kind words.:)

XO

Unknown on 31 martie 2010 la 02:52 spunea...

Hi Dyeve.
Interesting blog .
just this:
In the book Sanhedrin from the Babylonian Gemara it is written that the Messiah will appear as a poor man on a donkey only if the Jews are not found deserving of the salvation. Otherwise, the Messiah will ride on a horse. Since all humans are sinners, including Jews, it is obvious that the Messiah will always ride on a donkey. However, this is a Christian belief and not supported in Judaism (Jews, for example, do not believe in original sin).
And i really liked Laurel and hardy

Unknown on 31 martie 2010 la 15:14 spunea...

@Will

Thank you, Will.:) I didn't know about this version.

Of course I am glad that you like Stan & Bran..:))

XO

Anderson Wasser on 1 aprilie 2010 la 04:03 spunea...

Multumesc pentru anunţându-mă să explic un pic ale tradiţiei româneşti - îmi place să înţelegem noi culturi!
Şi îmi pare rău pentru scris în limba română traduse de către Google ... Cred că limba română are aceeaşi origine ca şi portugheză, latină.
Şi vă mulţumesc, de asemenea, pentru a-mi doresc la mulţi ani ..

Unknown on 1 aprilie 2010 la 10:30 spunea...

@Anderson Wasser

Com muito prazer.:)
Eu também gosto saber sobre outros culturas. O português é uma língua românica ou neo-latinas, como o francês ou o espanhol, romeno e italiano, catalão ou provençal..

Português surgir a partir de um legado que deixou a Europa de Roma, o latim.

Feliz aniversário, a você, tambem! :))

 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino