luni, 9 noiembrie 2009

P.d.v. al ONRC ..


Referitor la motivarea trecerii registrului comertului de la MJLC la Camera de Comert prin „Reducerea substantiale a birocratiei la inregistrarea firmelor, eliminarea oricarei posibilitati de fraudare a datelor inscrise si transparenta inregistrarilor societatilor comerciale” precizam urmatoarele aspecte:
  - Modul de organizare si procedurile de inregistrare ale Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) sunt stabilite in conformitate cu prevederile legale nationale si standardele internationale in materie, institutia fiind oferita drept exemplu de”bune practici” pe acest domeniu la nivel european.

Perioada de inregistrare s-a redus de la 20 de zile – termen in 2002 la preluarea Registrului de la Camerele de Comert - la 3 zile pentru inmatriculari si 5 zile pentru mentiuni in acest monent. Totodata, Oficiul Registrului Comertului obtine codul unic de inregistrare de la Ministerul Finantelor Publice, precum si informatiile din cazierul fiscal, in numele solicitantului, in cadrul aceluiasi termen, respectiv de 3 si 5 zile.

Ca atare, intelegem preocuparea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pentru sustinerea mediului de afaceri, insa in conditiile in care Oficiul National al Registrului Comertului functioneaza conform standardelor aplicabile altor institutii similare din Europa si termenele de inregistrare si obtinere de date sunt cele mentionate mai sus, este evident ca nu putem discuta de o birocratizare a procedurilor de inregistrare, celeritateafiind cuvantul de ordine ce caracterizeaza activitatea Registrului.

- Datele cuprinse in cererile de inregistrare si in documentele depuse in sustinerea cererii sunt inregistrate in registrul comertului potrivit legii, pentru legalitatea, autenticitatea si exactitatea acestora raspunzand persoanele care solicita inregistrarea. Acuratetea si corectitudinea informatiilor obtinute sunt apreciate atat de solicitantii din mediul privat, cat si de institutiile publice care valorifica datele din registrul comertului.

Nivelul de pregatire profesionala a angajatilor Registrului este ridicat, acestia constientizand responsabilitatea activitatilor pe care le desfasoara, iar statisticile furnizate de autoritatile judiciare nu indica aspecte de risc.
 - Referitor la transparenta procedurilor de inregistrare precizam ca ONRC a tinut pasul cu noile reglementari si a reusit sa puna la dispozitia comerciantilor mijloace moderne de consultare a stadiului cererilor depuse, a inregistrarii documentelor si a informatiilor referitoare la datele inregistrate in Registrul Comertului, un bun exemplu fiind implementarea inregistrarii on-line a cererilor si documentelor depuse in sustinerea acestora. Baza de date a registrului comertului se actualizeaza la nivel national intr-un termen de maxim 48 de ore, putand fi puse la dispozitia reprezentantilor mediului de afaceri toate informatiile mentionate mai sus.

De asemenea, in momentul de fata, informatiile solicitate, certificatele constatatoare si copiile certificate, dupa caz, se elibereaza pe loc, iar pentru cei interesati, pot fi accesate on-line.

O imbunatatire substantiala a serviciilor oferite va fi realizata, in viitor, prin implementarea proiectului „SERVICII ON-LINE (DE E-GUVERNARE) OFERITE DE ONRC PENTRU COMUNITATEA DE AFACERI PRIN INTERMEDIUL UNUI PORTAL DEDICAT”, finantat cu fonduri structurale, in cadrul PROGRAMULUI OPERATIONAL SECTORIAL „CRESTEREA COMPETITIVITATII ECONOMICE”, axa Prioritara III "Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public, Domeniul Major de Interventie 2 „Dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice, Operatiunea 1 „Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar” finantat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

In concluzie apreciem ca si in prezent legatura dintre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si mediul de afaceri din Romania exista si nu a fost perturbata de administrarea realizata de MJLC cu privire la ONRC, deoarece intre cele MJLC si CCIR este incheiat un Protocol care permite acesteia din urma accesul gratuit la baza de date a Registrului.


(sursa: comunicat de presa)

 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino