sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Intarzierea platii pensiilor si a somajului este penalizata...


Un grup de parlamentari liberali a depus la Senat, miercuri, un proiect de lege prin care sunt instituite penalitati pentru intarzierile cu care statul isi achita obligatiile pecuniare fata de contribuabili, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, cum ar fi rambursarea TVA.
Deputatul PNL Alina Gorghiu a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca proiectul vizeaza egalitatea de tratament intre stat si contribuabil in ceea ce priveste plata obligatiilor reciproce.
"Proiectul vine sa repare o inechitate tolerata de catre cetateni, un abuz al statului. Pana acum, contribuabilul este obligat sa plateasca penalitati pentru fiecare zi de intarziere in plata obligatiilor catre stat. In schimb, cetateanul poate obtine uneori penalitati pentru intarzieri la rambursarea TVA, dar in marea majoritate a cazurilor doar daca se adresa instantelor", a spus Gorghiu.

Proiectul de lege instituie sanctiuni financiare pentru stat in cazul in care acesta nu plateste la timp pensiile, indemnizatiile de somaj, rambursarile de TVA etc. In proiect se arata ca termenul de scadenta este considerat 45 de zile de la data cererii de plata.

Pentru pensii si ajutorul de somaj, scadenta este data stabilita prin lege pentru plata obligatiilor. In cazul in care statul a perceput bani fara acoperire legala, termenul scadent este de 5 zile de la cererea de rambursare a banilor.
"Cererea vizeaza doar rambursarea banilor. Plata penalitatilor se face de drept, fara sa mai fie necesara o cerere suplimentara in acest sens", a precizat Alina Gorghiu.
Penalitatile pentru fiecare zi de intarziere in plata obligatiilor statului fata de cetateni sau fata de companii sunt de 0,1% din suma datorata, acelasi cuantum perceput si de catre stat cand contribuabilii intarzie platile.
Gorghiu a invocat in sprijinul oportunitatii legii faptul ca guvernul a intarziat in 2009 si plata pensiilor si a rambursarilor de TVA, Ministerul Finantelor datorand la sfarsitul verii doua miliarde de lei catre companii private ca rambursari de TVA. "Mediul de afaceri a trebuit sa finanteze statul cu fonduri private", a conchis Gorghiu.
 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino