miercuri, 30 noiembrie 2011

Cel dintai chemat .....



            Aparator inversunat al crestinismului, condamnat la moarte de catre romani in Patras (Grecia), prin crucificare in forma de X, plasat pe aceasta cruce cu capul in jos, chiar si in starea de letargie inainte de a muri, propovaduia oamenilor care se adunau in jurul lui nimeni altul decat - Sfantul Andrei.

            Ziua de 30 noiembrie este sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei. Ea are o semnificatie aparte pentru poporul roman. Sfantul Andrei este cel care a botezat primii crestini pe teritoriul tarii noastre, fiind considerat patronul spiritual al romanilor.

            Era fratele Sf. Petru, au trait in Galilea, pescari fiind, inainte de a deveni o parte din cei 12 apostoli. A fost cel insarcinat cu raspandirea crestinismului in Asia Mica si Grecia, era prevazator, intelept, devotat lui Iisus – referinta “Primul Chemat”.  El e cel care cu cinci paini de orz si doi pesti a hranit cinci mii de oameni. Originar din Betsaida, inainte de a fi Apostol al Domnului era ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Andrei  s-a hotarat sa-l urmeze pe Iisus Hristos si a devenit „cel intai chemat”.

            Dupa Invierea lui Iisus si coborarea Spiritului Sfant (Rusaliile), apostolii s-au intalnit si au tras la sorti care unde se va duce pentru propavaduirea credintei crestine. Tinutul Scytia, adica Dobrogea, i-a revenit Sfantului Andrei.
            Dupa multe peregrinari, el se stabileste in Peloponezul grecesc, în orasul Patras, langa Corint, in judetul Constanta, unde moare din ordinul guvernatorului roman Aegeas pe 30 noiembrie, in anul 60, in timpul Imparatului Nero.

 

             OBICEIURILE, DATINILE, SUPERSTITIILE...

            De Sfantul Andrei,  se spune ca aceasta noapte este una dintre noptile cele mai bune pentru a se face vraji si farmece si este numita si Noaptea Strigoilor. In credintele poporului roman, in noaptea dintre 29 si 30 noiembrie, ies moroii si strigoii. Cine sunt strigoii? Sunt spirite ale mortilor, care nu ajung in lumea de "dincolo" dupa inmormantare, sau refuza sa se mai intoarca "acolo" dupa ce isi viziteaza rudele, la marile sarbatori calendaristice.

            Strigoii morti devin foarte periculosi pentru cei vii: iau viata rudelor apropiate, aduc boli, grindina si alte suferinte. Dupa relele provocate si locul unde activeaza, ei pot fi de apa si de uscat, de vite si de stupi, de ploi si de foc. Ei calatoresc pe Pamant si pe ape, strigand si miorlaind, calare pe melita, pe coada de matura, pe butoi sau in butoi. Prin unele parti, se crede ca acesti strigoi iau coasele si limbile de melita pe care le gasesc pe afara, prin curtile oamenilor si se duc la hotare, unde se bat cu ele. Femeile au grija ca asemenea obiecte sa nu fie lasate afara. Se mai spune ca ei danseaza pe la raspantiile drumurilor, pana la cantatul cocosilor. Ei se bat cu strigoii vii, adica cu strigoii-oameni. A doua zi, acestia se cunosc dupa zgarieturile ce le au pe fata. Babele sau oamenii-strigoi, inainte de a iesi din casa pe horn, se ung pe talpi cu untura. Adeseori ei trag si clopotele pe la biserica. Cand nu au cu cine sa se razboiasca, se duc pe la casele oamenilor, dar toate gospodinele au luat masuri de aparare: au mancat usturoi, s-au uns pe frunte, pe piept, pe spate si la incheieturile trupului. Au uns ferestrele, usile, hornurile, scarile, clantele usilor, boii si vacile la coarne, clestele, lada si toporul. Pe alocuri, usturoiul este tavalit mai intai prin funingine. Unii astupa si hornul sobei. Daca strigoii nu gasesc nici un loc pe unde sa intre in casa, atunci cauta sa-i cheme afara pe cei dinauntru. Strigoiul vine si striga la fereastra: "Ai mancat usturoi?". Daca omul raspunde, il muteste; iar daca tace, se duce in treaba sa si incearca pe la cei care n-au mancat usturoi.
            Tot de Sfantul Andrei se poate afla prognoza pentru anul urmator. Traditia spune ca se iau 12 cepe care se duc in podul casei si se lasa acolo pana in seara de Craciun. Fiecarei luni a anului ii corespunde o ceapa. Cepele care s-au stricat semnifica luni ploioase cu grindina, iar cele care au incoltit, luni favorabile pentru recolta.

            La fel se face si cu graul care este pus la incoltit pentru fiecare membru al familiei. Cel al carui grau este frumos si inalt se spune ca va avea un an bun cu bani si sanatate. Daca in noaptea Sfantului Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea.
            In plus, se spune ca cei care nu tin sarbatoarea de Sf. Andrei se vor imbolnavi de o boala rea.
            In aceasta zi nu este bine sa dai gunoiul afara din casa, sa nu te piepteni, sa nu dai nimic imprumut si sa nu imparti pomana.
            Daca fetele nemaritate isi pun sub perna in noaptea de Sfantul Andrei 41 de boabe de grau si daca viseaza un baiat ca le va fura graul, acel baiat va fi ursitul lor.

            Un alt mod ca fetele sa-si afle ursitul in noaptea de Sfantul Andrei esta acela de a-si prepara o turta subtire din faina de grau, „Turtuca de Andrei”, foarte sarata si de a o manca inainte de culcare, fara sa bea apa. Daca in somn, un baiat ii da apa sa bea, acesta ii va fi ursitul.
            Alte fete nemaritate obisnuiau sa semene un catel de usturoi intr-o bucata de aluat. Daca acesta incoltea se spunea ca se va marita in curand.

            Un alt obicei pe care il practica fetele de Sfantul Andrei este acela in care isi vad norocul sau ghinionul. Astfel ele pun 9 cescute pline ochi de apa intr-un vas sub o icoana. A doua zi dimineata, se masoara apa cu aceeasi cescuta si daca va mai ramane apa in vas, atunci se spune ca fata va avea noroc, dar in caz contrar, daca cea de a 9-a cescuta nu se va umple perfect atunci nu vor avea noroc si nu se vor marita.

            Daca in noaptea de Sfantul Andrei este luna subtire si daca iti pui o dorinta uitandu-te la ea, se spune ca dorintele puse in aceasta noapte ti se vor indeplini.
            Daca in ziua de Sfantul Andrei se ia o creanga de verde de mar si se pune in apa si se lasa pana la Sfantul Vasile, iar daca aceasta va inflori acesta este un semn ca anul ce vine va fi unul roditor si imbelsugat.


            In zonele muntoase se spune ca fetele sunt imbracate in cojoace si legate la ochi, iar apoi sunt puse sa intre in staului oilor si sa incerce sa prinda una. Daca fata va reusi sa prinda o oaie atunci se spune ca nu se va casatori, dar daca va prinde un berbec, atunci trebuie sa se pregateasca de nunta.
            O alta datina spune ca pentru ca fetele sa-si viseze ursitul acestea trebuie sa mearga cu lumanarea de la Paste la o fantana si sa vorbeasca cu Sfantul Andrei si sa-l roage sa ii arate in vis ursitul.
            In familiile in care se afla o persoana bolnava se spune ca este bine sa fie adusa o icoana infatisandu-l pe Sfantului Andrei pe cruce. Acest lucru ii va ajuta pe cei din familie sa reziste greutatilor si sa treaca peste ele.

              Exemplele de indicii sunt nenumarate, cum ar fi:


             - Se curata un mar intreg, dar fara a rupe coaja, se arunca coaja peste umar, daca coaja a format o litera, aceasta ar putea sugera numele viitorului sot.

            -  Se pune busuioc sub perna, se viseaza viitorul so

            - Purtarea de usturoi in jurul taliei, va aduce petitori.

            - In fata unei oglinzi, se sta cu 2 lumanari aprinse de fiecare parte a oglinzii, se va vedea viitorul sot prin propria reflectare.

            - Se pun 41 de boabe de grau sub perna, daca viseaza ca cineva vrea sa le fure boabele, inseamna ca in urmatorul an le este destinat sa se casatoreasca.

            - Se ia o lumanare de la Pasti, la miezul noptii se aprinde se merge la ofantana, in timp ce se roaga la Sf.Andrei, ii solicita acestuia sa ii permita sa vada imaginea ursitului in reflectiile apei.
             - Se pregatesc bucati de hartie, pe care sunt scrise nume de barbati, se pun intr-un vas, in care se toarna apa si se pune o lumanare plutitoare aprinsa. Prima hartie care este arsa, indica numele ursitului.
             - Se pun 3 cesti, de acelasi fel, rasturnate cu fata in jos, peste o verigheta, cruciulita si o planta verde. Se invart cestile gen “alba – neagra”, dupa ce s-a rostit dorinta catre Sf.Andrei, se alege o ceasca, ce va indica viitoarea soarta: verigheta – semnifica casatoria, cruciulita – semnifica viata ca intr-o manastire, planta verde – semnifica necasatoria.
             - Cand se intuneca, dupa lasarea amurgului, se asculta cainele care latra, din aceea directie viitorul sot va veni.
             - Se pregatesc bucati de hartie cu nume de barbati, se pun sub perna. La trezire, se pune mana sub perna fara a o ridica, iar prima bucata de hartie luata arata numele viitorului sot.
             - Dupa ce se piaptana parul in seara de Ajun, se pune pieptanul sub perna si se va visa ursitul....s.a.m.d.

            

            LA MULTI ANI ANDREI SI ANDREE!!!

                                                                                                                                                         
 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino