luni, 29 martie 2010

Floriile


Duminica am sarbatorit Intrarea Domnului Isus in Ierusalim care mai este numita si Duminica Floriilor. Originea acestei sarbatori sfinte o ragasim relatata in toate cele patru Evanghelii  (Matei 21:1-11, Marcu 11:1-10, Luca 19:29-48 şi Ioan 12:12-19).

[Floriile.jpg]

Floriile au deschis pentru toti romanii ortodocsi ciclul sarbatorilor pascale, care se incheie o data cu Inaltarea lui Isus, la 40 de zile de la Sarbatoarea Pastelui; evocand intrarea Mantuitorului in Ierusalim calare pe asin, intampinat de o multime de flori si ovatii. 

Intrarea Domnului Isus Hristos in ierusalim este singurul moment din viata Sa parinteasca in care a acceptat sa fie aclamat ca Imparat, iar primirea sa triumfala, a implinit o proorocire din Vechiul Testament, astfel ca toti cei care se aflau in cetatea Ierusalimului, simtind ca insusi Dumnezeu a venit in lume,, l-au intampinat cu ramuri de finic si maslin, strigand:  Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului!”.

In biblie scrie ca in dimineata Floriilor,Mantuitorul impreună cu ucenicii sai se indreptatu spre Ierusalim. Apropiindu-se de satul Betfage, in apropiere de Muntele Maslinilor, Iisus trimite doi dintre ucenicii sai, zicându-le: „Mergeti in satul care este inaintea voastra si indată veţi gasi o asina legata si un manz cu ea. Dezlegati-o si aduceti-o la mine” (Matei 21, 1-2). Domnul Hristos dorea sa parcurga distanta pana la Ierusalim, de aproximativ 2,5 km, calare pe manzul asinei „pe care nimeni dintre oameni n-a sezut vreodata” (Luca 19, 30) spre a se implini ceea ce s-a spus prin profetul Zaharia: „Spuneti fiicei Sionului:" Iata, impăratul tau vine la tine bland şi calare pe asina şi pe manz, fiul celei de sub jug” (Matei 21, 5).

Aceasta zi, Duminica Floriilor mai este denumita si Duminica Stalpărilor,cand se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu agheasma, ramuri inmugurite de salcie, care se impart crestinilor, iar slujitorii Bisericii le tin in maini, cu lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii. Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic si de maslin cu care a fost intampinat Mantuitorul. Cu acestea, după ce au fost aduse la biserica spre a fi sfintite, crestinii impodobesc icoanele, usile si ferestrele.

In traditia populara exista credinta ca insasi Maica Domnului a binecuvantat salcia, după ce aceasta s-a transformat intr-o punte, ajutand-o pe Fecioara Maria sa treaca apa unui rau.

Cam asta e povestioara despre Floriile ce tocmai au trecut, iar mie mi s-a facut un dor de Stan si Bran si de toata  perioada filmului mut  unde  mesajul sta mai mereu -  dincolo de cuvinte, o arta mult mai grea  ce se exprima prin mimica, gesturi si fara cuvinte - arta nonverbala.Stan si Bran - Habeas Corpus

Stan si Bran la inchisoare
 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino