luni, 18 mai 2009

Precious

















"Oamenii au nevoie de spectacol, pentru a ajunge la adevar".
 Regis Debray

Exact legat de maxima de mai sus este vorba si in filmul "Precious" prezentat de Oprah Winfrey si Tyler Perry , dupa nuvela "Push" a lui Sapphire, intr-o distributie interesanta: Mo'nique, Paula Patton, Mariah Carey, Lenny Kravitz, Sherri Sheperd..Doar dupa cele cateva secvente urmarite, m-a apucat deja un soi de tristete, si nu este de la ziua de luni. Nu am niciun fel de gratitudine fata atitudinea societatii vis-a-vis de Precious, o tanara de culoare, obeza , care nu reuseste sa indeparteze grimasele urate intiparite pe chipurile celor din jurul ei, si cu toata stradania incercata, aproape mai mereu abandoneaza gandind
ca:"..pe mine nimeni nu ma iubeste.." Normal si frumos ar fi nu sa ne iubim semenii, dar macar un gand sau o vorba blanda, calda, si din suflet ar fi suficient de oferit,indiferent de chipul, forma sau culoarea seamanului nostru... Precious, isi constientizeaza aspectul fizic, isi cunoaste continutul interiorului ei, insa fiecare atitudine nepotrivita si plina de sarcasme ale celor din jur, o determina sa abandoneaze, se demoralizeaza si mai tare, iar in propriul proces de gandire, nu mai stie cum si cat de flexibila sa mai fie si daca, mai merita sa ramana fidela cuiva, in a-i accepta eventual acel sfat, indrumare, spre tinta ideala de a se salva pe ea si pe copilul ei, in pofida realiatii crude ce se numeste viata. Filmul arata o societate care impleteste aceeasi forma printr-un singur gand principal comun : " ea, nu este compatibila cu statutul nostru" si, articuland parca cu fiecare ocazie intalnita, un spirit subjugat malefic, in nuante cat mai sfidatoare si batjocoritoare acestei tinere.
Un film profund, care te poate pune pe ganduri, asta numai in cazul in care poti pretinde ca esti om si ti-ar pasa si despre o alta viata de langa tine. Trailer-ul acestei pelicule, transmite suficiente secvente importante, pt. a-mi lasa un gust amar. Abia astept sa apara pe ecranele din Romania in vara, pt.ca pe buna dreptate este deja "sold out".

 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino