miercuri, 5 mai 2010

Diva " descalço" Cise


Este supranumită "diva desculţă" pentru ca apare pe scenă în picioarele goale, este cea mai cunoscută cântăreaţă de "morna", acel  amestec de fado portughez şi blues. Vocea ei nostalgică poartă amprenta parfumului uluitor al Insulelor Capului Verde, multă vreme un pilon al comerţului cu sclavi şi al sărăciei: durere, pasiune, arşiţă, exotism. Cine alta, decat Cesaria Evora...


http://cesaria-evora.com/admin/media/news/CesariaEvora0906bis%C2%A92009%20Eric%20MuletLusafrica.jpg


S-a născut în Mindelo, în insula Sao Vincente, Capul Verde, pe 27 august 1941. Şi-a pierdut tatăl la vârsta de 7 ani şi şi-a petrecut mare parte din primii ani din viaţă sub îngrijirea bunicii, fiind educată de călugăriţe. La 20 ani, Cesaria se îndrăgosteşte de Eduardo, un marinar muzician din Capul Verde, care o introduce în lumea stilurilor muzicale tradiţionale, coladeiras şi mornas - cântece melancolice, de tristeţe şi dor. Tot Eduardo o ajută să fie difuzată pe postul de radio local, Radio Mindela. Evora începe să cânte în localuri şi hoteluri, îşi perfecţionează vocea şi devine "Regina Mornas" în Capul Verde, dar rămâne relativ necunoscută la nivel internaţional. (mediafax)

In ciuda popularităţii crescânde, situaţia ei materială rămâne extrem de precară, în contextul crizei economice acute resimţite de întreaga populaţie după proclamarea independenţei Statului Insulelor Capului Verde. A renunţat la muzică timp de 10 ani şi s-a luptat cu alcoolismul, în ceea ce ea descrie drept "perioada neagră" a vieţii ei. În 1987, încurajată de Bana, reputat muzician şi filantrop, exilat din Capul Verde în Portugalia, susţine concerte în Portugalia, astfel cariera ei prinzând contur. 


Jose Da Silva, un francez originar din Capul Verde, care avea să-i devină ulterior mentor şi producător oficial, o invită la Paris, unde Cesaria înregistrează albumul "La Diva Aux Pieds Nus" ("Diva Desculţă"), în 1988. Au urmat "Mar Azul" (1991), cu ecouri foarte bune în presă, dar marele succes vine odată cu albumul "Miss Perfumado", lansat în 1992. Piesa "Sodade" devine primul ei hit internaţional. 


Termenul portughez "saudade", caracteristic muzicii din Capul Verde, este foarte greu de tradus, cuprinzând o varietate de emoţii - dor de casă, nostalgie, melancolie, tristeţe, regret. Albumul îi aduce respectul criticilor, propulsând-o cu o viteză ameţitoare la statutul de star internaţional, la vârsta de 51 de ani.

Madonna, David Byrne si Brandford Marsalis sunt entuziasmati de concertul pe care Cesaria il sustine la Bottom Line, iar Goran Bregovic o invita sa inregistreze cintecul "Ausencia", pentru coloana sonora a filmului lui Emir Kusturica, "Underground".


Iata cum, incepind cu 1995, Cesaria Evora nu se mai opreste din drum: America de Nord, Europa, Asia, Africa, America Latina, Orientul Mijlociu. In pauzele dintre turnee, vor aparea "Cabo Verde" (1997) si apoi "Café Atlantico" (1999 - pregatit in timpul turneului din 1998 care a purtat-o din Grecia in Japonia, din Israel in Portugalia, din Indiile de Vest in Liban). 

"Café Atlantico", spatiu imaginar, unde oamenii se ascund de furia oceanului bantuit de furtuna, este un sanctuar al sufletelor macinate de griji, tristete si singuratate. Magia acestui loc le va aduce mult ravnita liniste.

Provenind dintr-o familie extrem de saraca, interpreta a suferit mult timp din acest motiv, precum si din cauza faptului ca nu a ajuns niciodata sa-si gaseasca perechea in viata, avand nu mai putin de patru esecuri in casnicie.   

Aceste probleme personale, care in urma cu peste zece ani nu interesau pe nimeni, i-au provocat, o lunga perioada, caderi nervoase si refugieri in alcool, pe care insa a reusit sa le depaseasca. Acum, principalul ei viciu este fumatul in exces, de multe ori ea fumand si in timpul concertelor.
 
In ultimii ani, Cize a reusit, pe plan financiar, castiguri frumoase, din care intretine multe familii din Insula Capului Verde


http://www.israbox.com/uploads/posts/2009-11/1258811369_10ac9979ac7d.jpg
“Pentru mine, declara ea, problema nu se pune decat din punct de vedere muzical. Cand cant la pian, partea miinii stangi este suta la suta din Capul Verde, in timp ce mainii drepte ii permit sa faca lucruri mult mai personale".


Discografia ei cuprinde, printre altele, "Cesaria Evora", "Distino Di Belita" (1995), "Cabo Verde" (1997), "Cafe Atlantico" (1999), "Sao Vicente di Longe" (2001), "Anthologie" (2002), "Rogamar" (2006). Artist: Cesaria Evora Title Of Album: Nha Sentimento Year Of Release: 2009 Label: Sony Music Genre: Jazz / Latin / Ethnic / Cape Verde si NAH SENTIMENTO -2009 cu care vine sa-l impartaseasca si cu noi romanii si romancutele care ii adora si ii apreciaza muzica, la justa ei valoare.

Cei care sunteti fani declarati pe fata sau pe spate Cesaria Evora o puteti asculta live fix in Arenele Romane pe data de 15 luna aceasta, mai - 2010 - unde biletul va costa doar 100 ron. Repede pana nu aplica "nebunii" astia TVA-ul de 25%.....whateva :D

PM (Post Morticia) P:
Abia asteeeeeept..... Daca nu reusesc sa ajung in Brazilia anul acesta, macar ma multumesc doar pentru moment cu o mica " boare "   adusa tocmai de la atata distanta intr-o inima imensa, posesoare a unei voci curate si naturale ca a acestei  femei splendide - Mulher Bonita.
Pana la anul, se pot intampla multe asa ca, cine stie sa-mi tineti pumnii, totusi poate iau o "barcuta" un feriebot ceva  si,  traversez repede de la Sao Vicente din Capul Verde in si pe "capul" Braziliei, na! :)) 

 

Tracklist: 
               01. Serpentina
               02. Verde Cabo Di Nhas Odjos
               03. Vento De Sueste
               04. Ligereza
               05. Zinha
               06. Fatalidade
               07. Esperana Di Mar Azul
               08. Sentimento
               09. Tchm Frio
               10. Noiva De Ceu
               11. Hola ndesa Co Certeza
               12. Resposta Meninhas De Monte Sossego
               13. Mam'bia So Mi
               14. Parceria E Ermandad


2 comments:

Anonim spunea...

love it , she's indeed adorable

Unknown on 9 mai 2010 la 17:00 spunea...

@theBluesman

I love her music. I just wait to see her here, on 15th may.

XO

 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino