joi, 13 mai 2010

Anglia povesteste...


Data viitoare cind va spalati pe miini si apa e un pic mai rece decit v-ati dori, comparati situatia cu modul in care se spalau englezii prin anul 1500.
“Nu arunca pruncul odata cu apa in care te-ai spalat”.
Nuntile aveau loc in general in luna iunie, pentru ca singura baie din an se facea in luna mai si in prima luna a verii viitorii soti inca miroseau acceptabil.
Oricum, corpul era deja imbibat de “miresmele” transpiratiei si ca sa mascheze cit de cit mirosul neplacut, miresele purtau in brate un buchet de flori (de aici a ramas obiceiul buchetului purtat de mireasa!) ; “Cada” era,de fapt, un butoi mare, plin cu apa calda.
Stapinul casei avea privilegiul de a se imbaia primul, in apa curata. In aceeasi apa urmau la spalat, rind pe rind, fiii si restul persoanelor de sex masculin din familie. Apoi venea rindul femeilor si, la sfirsit, al copiilor, in ordinea descrescatoare a virstelor. In final, apa era atit de murdara, incit puteai pierde un bebelus prin ea.
De atunci dateaza la britanici vorba “Nu arunca pruncul odata cu apa in care te-ai spalat”.
Regina Elisabeta I a Angliei a ramas celebra si prin urmatoarea declaratie, facuta cu mandrie: “Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la trei luni ma spal !”
“Ploua cu pisici si ciini” (It’s raining cats and dogs) Casele erau acoperite cu snopi de paie sau coceni, fara scinduri dedesubt.
Acoperisul casei era singurul loc in care animalele se puteau adaposti de frig. Drept pentru care ciinii, pisicile si alte vietati mai mici (soareci, gindaci etc.) se cuibareau in paiele care acopereau casa.
Cind ploua, paiele deveneau alunecoase si animalele cadeau uneori direct peste oameni. In acea perioada a aparut zicala “Ploua cu pisici si ciini”.
Adapostirea animalelor in acoperis a fost si motivul pentru care s-a inventat baldachinul. Insecte sau diverse materii fecale puteau murdari asternutul la orice ora.
Cineva a avut geniala idee de a intinde deasupra patului un cearsaf, pentru protectie … Bogatasii isi faceau podeaua casei din dale de piatra, care deveneau alunecoase pe vreme umeda.
Pentru marirea aderentei in timpul mersului, se presara prin casa pleava. Reimprospatate succesiv, straturile de pleava amestecata cu apa atingeau uneori grosimi apreciabile.
La deschiderea usii de la intrare, exista pericolul ca amestecul de pleava cu apa sa curga afara din casa. Problema a fost rezolvata prin inventarea pragului.
“Farfurii din coaja de piine”
Pe vremea aceea, in fiecare bucatarie exista un cazan metalic mare,atirnat deasupra focului, pentru gatit. Carnea era destul de rara, asa ca oamenii mincau mai mult fiertura de legume. In zeama ce raminea de seara se adaugau a doua zi apa si legumele si tot asa… Astfel, o parte din mincare ajungea sa fie veche de saptamini.
Cei mai instariti mincau din vase realizate dintr-un aliaj care continea si plumb, pentru ca acesta putea fi prelucrat mai usor. Alimentele acide dizolvau plumbul, care ajungea in organism si provoca otravirea sau chiar moartea.
Din aceasta cauza, rosiile au fost considerate in urmatorii 350 de ani ca fiind otravitoare. Saracii mincau din niste bucati de lemn scobite, care tineau loc de farfurii. Vasele se mai faceau si din piine foarte veche, din care se scotea miezul si care rezistau citeva mese bune.
Ambele variante de “farfurii” nu erau spalate niciodata dupa folosire. De aceea, se intimpla des ca vasele sa faca viermi… Piinea se impartea intre membrii familiei, in functie de statutul fiecaruia. Cei care munceau capatau coaja inferioara, din partea de jos a piinii, restul familiei - partea din mijloc, mai mult miez - iar oaspetii primeau coaja superioara.
“Salvat de clopotel” Cei care din greseala erau ingropati de vii erau salvati de un clopotel. Pentru baut rachiu sau whisky erau folosite cesti din plumb.Combinatia alcool-plumb fiind atit de toxica incit ii scotea pe multi din uz pentru citeva zile.
Chefliii gasiti intinsi pe marginea drumului erau considerati morti si pregatiti pentru inmormintare. Inainte insa de a fi ingropati li se mai dadea o sansa - erau asezati pe masa din bucatarie timp de citeva zile.
Asteptind ca “mortul” sa-si revina - ceea ce se intimpla de multe ori -rudele si prietenii mincau si beau in jurul mesei. Asa a aparut obiceiul priveghiului.
Teritoriul Angliei este locuit de multi, multi ani,asa ca, la inceputul secolului al XVI-lea, a inceput sa fie criza de locuri de veci. Solutia a fost scoaterea sicrielor mai vechi, depunerea osemintelor in niste depozite si refolosirea spatiului pentru un mort “proaspat”.
La deschiderea vechilor sicrie s-a constatat ca unul din 25 era zgiriat de unghii pe interior. Dindu-si seama ca unii semeni ai lor au fost ingropati de vii, englezii au inventat un mecanism de salvare a celor ingropati de vii.
De mina”mortului” era legata o sfoara, care, printr-o gaura in sicriu,era legata la un clopotel, montat linga mormint. Patrulele din cimitir supravegheau clopoteii. De aici vine vorba “saved by the bell”(”salvat de clopotel”). Sa mai zica cineva ca istoria e plictisitoare

6 comments:

Unknown on 14 mai 2010 la 16:16 spunea...

Hi Dyeve.
Very interesting post!:)
A few of them i knew already ,but some of them i didden't, shows you you're never to old to learn!Lol
It's a pitty that the translation skillsof Google are so poor.It's sometimes just awfull.
Have a great week-end!
Ps: The people who had to keep watch on the graveyard at night in order to hear these bells ringing are the reason for the saying"The graveyard shift".

Unknown on 14 mai 2010 la 17:22 spunea...

Hello Dyeve,
Super informative post. I just had problems connecting grammars via google translator, it's nothing major though.
I like the new layout. The loading speed is way better than the past layouts you've used. Good job Dyeve!

Have a good day!
Every Thought Counts

Anderson Wasser on 16 mai 2010 la 08:21 spunea...

I confess that I am learning a lot with your blog. Thanks!
I know that in some places in Europe you have serious problems with water. I remember when I lived in Spain, because they did not understand why we, Brazilians, showered every day! The reason is that in Brazil, there is plenty of water available.
Until the next post.

Confesso que estou aprendendo bastante com teu blog. Obrigado!
Sei que em alguns lugares da Europa vocês tem sérios problemas com a água. Me recordo quando vivi na Espanha, pois eles não compreendiam porque nos, brasileiros, tomávamos banho todos os dias! É que no Brasil, há muitíssima água disponível.
Até o próximo post.

Unknown on 16 mai 2010 la 22:24 spunea...

@Will

I didn't really..everytime I descover something I run here into my blog and put it down all I found. :P

Thanks for everything..The google translater is like he is..but better than nothing..hihi

Have a relaxing night!

XO

Unknown on 16 mai 2010 la 22:26 spunea...

@Cee

I'm glad that you changed you're nickname..I likeed a lot. I will check you're other blog to see what happen there..:))

Abou this layout..I don't know what to say..if I will let it or no..you know me already..hard to be satisfated..

Thanks a lot dear. <3 kisses & Hugs

Xo

Unknown on 16 mai 2010 la 22:29 spunea...

@Anderson Wasser

I don't know if you are learnbing something , but for sure I learn each time I go and read youre posts from you're blog.

:)) It's about that perioud..of course we have a lot of water here too, and romanian people and germna, english people like to make showers each day a lot.. I make 3-4 showers/day in the summer, normal just 2 :P

Thanks to drop by and A blessed night to you and to all you're dearest.

XO

 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino