marți, 23 martie 2010

Ia uraniul neamule!


M-am sculat ca omul normal azi dimineata, band cafele la greu pana acum si rasfoind mailurile, presa si altele pe net, pe nepusa masa si fara sa-si fi facut macar cafeaua efectul, ma loveste direct in moalele capului poza aceasta de pe site-ul amazon.com. Ce parere aveti, dragilor?



Holband ochii mai bine vad ca are si pretul atasat -  29,95$ - iar in descrierea produsului se specifica ca uraniul este pus la vanzare doar in scop educativ si stiintific..Si, uite cum totul pe lumea asta este de vanzare…

Celor interesati in a-si cumpara nenorocitul asta de produs - le sugerez ca inainte de a actiona in scopurile lor, fie si stiintifico-fantastice - sa mearga totusi in aceasta seara sa vizioneze filmul documentar “Copiii Uraniului”, realizat de Iulian Ghervas si Adina Popescu – la MTR din Capitala – ce are la baza povestea asezarii miniere Baita Plai, din judetul Bihor, ridicata in 1950, dupa descoperirea de catre rusi a unui bogat zacamant uranifer.


Practic este un documentar – castigator al premiului “Cea mai buna cercetare intr-un film romanesc” la editia 2009 a Festivalului International de Film Documentar ASTRA de la Sibiu ( cei care au fost prin Sibiu - “stie”:D)- un film produs de Libra Film cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Televiziunii Romane.

Puteti vedea sinopsisul aici  Politicall despre acest film. Nu am gasit niciun trailer sa vi-l pun la dispozitie, decat atat.:D



Pe scurt, in acest documentar este vorba despre Baita Plai care nu mai are nimic si nu mai seamana cu ceea ce a fost candva, insa,  putinii supravietuitori ai acestei localitati ramasi in viata dintre acei muncitori care au lucrat in mina “Avram Iancu”- inchisa in 1998 pentru un proces de ecologizare - inca se mai viseaza in subteran tot timpul.

De ce? -  Pentru ca totul in jurul lor nu este decat o ruina, lumea e suferinda, iar casele si oamenii acelor locuri - sunt afectate din doua surse. Una  care provine de la materialele de constructii lasate in jur si alta este mina. 

Toate blocurile, care candva aveau apartamentele incarcate cu familii sanatoase si fericite, acum sunt doar niste epave. Totul in jur e trist in Baita Plai. Acolo moartea pare ca se plimba ca la ea acasa, chiar daca mina este inchisa demult, iar localnicii ai caror copii inca se mai joaca in tarana cu pietricelele ce au nivelul de radiatie peste cel normal si admis, in timp ce culeg buretii pentru a-i vinde la export, gandesc de genul: „Cine te ia la serviciu, tot bolnav şi iradiat? Ne duce popa toti pe rând.”…

Din fundal se aude fluiericiul inocent al unui baietel in timp ce un batran ne povesteste facand din viata lui o falie, dezvaluind complet separat si esentialmente diferit existenta adultului ce traieste a doua parte a vietii reamintind insa si de prima, ca pe o istorie indepartata, invaluita in ceata din care nu i-au mai ramas decat amintiri si reflexe insuportabile – pentru intreaga sa viata activa pana in acel moment al destainuirii.

Secvente zvapaiate, cu franturi din tineretile lui si ale acelor oameni, sunt tragic risipite de amintirea celor care si-au dat duhul acolo,  si  cu riscul de deveni repetitiva si obsedanta chiar, aceasta separare intre trecutul risipit si prezenta lui prin rememorarea sa, poate va oferi prea inaltilor nostrii edili, moguli-de-mogulasi un subiect inepuizabil de interes si cercetare, ce trebuie urmarit indeaproape, si la ordinea zilei pana la o echilibrare cat mai impetuasa si regularizata din toate punctele de vedere, si pentru aceasta ramura - inaintea sfarsitului ei -aproape falimentara -  mineritul.
  

 
Sinopsis Children of Uranium / Copiii Uraniului
In the 50's, the Russians discovered a rich uranium deposit in Apuseni Mountains. Shortly thereafter they developed a small city nearby and proceeded with the masive exploitation of the ore. The main objective: support of the Soviet military nuclear program. Almost two thousand Romanian miners were workind day and night, around the clock, in three shifts. There was no concern fort the labor or environmental protection. Most of the mine's employees didn't even know they were extracting uranium, but quartz.
In 2008, in Baita Plai there are still 20 families living. A small and poor community in a place that now seems devastated by an atomic bombing. Even though in 1998 the Avram Iancu mine was officially decommissioned and the entire area entered an environmental program, as an irony of the faith, the uranium comes back home, hidden in the darkness of the night, as radioactive waiste. By a Government decision from 2001, galleries of the former uranium mine from Baita-Plai were transformed into the National Radioactive Waste Storage.


7 comments:

Anderson Wasser on 24 martie 2010 la 03:04 spunea...

Ola ?Que tal?
He respondido a usted en el blog de Felipe Wasser - en Inglés, sobre la confusión entre él y yo (rs!).
Además, me pareció interesante la historia de la película. Me gustaría verlo, pero es muy difícil encontrar productos que no son de Hollywood aquí.

Anonim spunea...

stay away & don't ever mess with such radioactive substances

Unknown on 24 martie 2010 la 17:03 spunea...

@Anderson Wasser

Olá! E para você! Qual será, perguntando o que está acontecendo eo que está errado com você?

A pelicula é muito interessante, mas triste - como disse aqui um pouco. Um relógio para ver se eu encontrar depois de um trailer e você colocar no blog.

Embora não seja estritamente de produção Hollywood - há tantos filmes que podem assisti-lo na rede e pode encontrá-los;)

XO

Unknown on 24 martie 2010 la 17:06 spunea...

@ theBluesman

:)) I will..that is clear for me..but I was just stunned when I saw that everyone can sell everything - like this

XO

Anonim spunea...

@dyeve, you'll be surprised at what people are willing to do for money, in certain ethnic practices they are even willing to sell their grandmothers so they can collect a few miserable dollars

Unknown on 24 martie 2010 la 18:05 spunea...

@theBluesman

Unfortunately such people exist everywhere, without character and nothing left in them of degnity.

Others may work and may struggle without using such unorthodox methods.

;))

Anonim spunea...

no wonder they all say that this is a tough world to live in

 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino