vineri, 20 noiembrie 2009

Principiile comunicarii lui Lincoln ...


Folosind cateva principii simple si oricand valabile ale comunicarii, Abraham Lincoln a ajuns la rezultate exceptionale, avansand de pe mai de jos trepte ale societatii americane pana la fotoliul prezidential al Casei Albe.
Iata, in continuare, 7 dintre cele mai importante secrete ale comunicarii, pe care Abraham Lincoln le-a inteles si le-a aplicat cu un remarcabil succes:
1. Daca doriti sa comunicati eficient, trebuie sa aveti cu adevarat ceva de spus.
A comunica inseamna a impartasi.
Insa nu puteti, fireste, imparti cu ceilalti ceea ce nu aveti in causul palmei. Indiferent cat de talentat(a) ati fi ca orator(are) sau ca scriitor(are), daca ignorati ceva ce ar fi trebuit sa cunoasteti, ori daca ceea ce stiti este, in mare parte, fals, pana la urma totul va iesi la iveala.
Lincoln i-a scris odata unui avocat aspirant: "Calea este foarte simpla, chiar daca implica mult efort si multa abnegatie. Tot ce trebuie sa faci este sa obtii cartile, sa le citesti si sa le studiezi cu maxima atentie. ...Munca, munca si iar munca - este cel mai important lucru!".
2. Folositi povesti, analogii si imagini.
Daca doriti sa deveniti un comunicator persuasiv, nu este suficient sa cunoasteti si sa expuneti corect informatiile. Auditoriul dumneavoastra este posibil sa uite repede datele statistice, informatiile si chiar argumentele pe care le prezentati.
Probabilitatea este insa foarte mare ca isi vor aminti povestirile si exemplele, precum si imaginile si poezia limbajului dumneavoastra.
Nu uitati: "O mie de cuvine nu fac cat o imagine."! Asa ca nu le spuneti!
Mai degraba, aratati-le! Faceti in asa fel incat cuvintele dumneavoastra sa ii determine sa isi imagineze un adeavarat tablou, o scena care sa li se intipareasca pentru multa vreme in minte.
3. Puneti intrebari.
Inca din primele sale zile petrecute in calitate de avocat, Lincoln a invatat cat de importante se pot dovedi intrebarile atunci cand vrei sa castigi un proces.
O intrebare buna are o valoare imensa in comunicare si in activitatea unui lider.
Cu toate acestea, intreberile sunt extrem de putin folosite. Le puteti folosi pentru a obtine informatie sau pentru a ghida o conversatie. De cele mai multe ori, interlocutorul nici nu va realiza ca este condus. Folosindu-va de intrebari, il puteti determina fie sa se gandeasca la un subiect pe care nu l-a luat in considerare in trecut, fie sa il abordeze dintr-un alt unghi. 
4. Trebuie sa va cunoasteti auditoriul.
Daca doriti sa deveniti un comunicator eficient, trebuie sa aflati cat mai multe despre audienta dumneavoastra. Luati in considerare, intotdeauna, tipologia persoanelor cu care urmeaza sa comunicati. Unele persoane prefera sa afle cat mai multe detalii, in vreme ce altele cauta, mai degraba, liniile generale. Unii sunt pusi in miscare de emotii, in vreme ce altii nu au incredere intr-un atare motor.
Studiati-va audienta pentru a vedea daca sunt dispusi sa asculte, dispusi sa va urmeze firul ideilor.
5. Convingeti-va audienta ca sunteti acel prieten cu adevarat preocupat de problemele si interesele lor.
Atunci cand vorbiti in public, veti fi cu atat mai eficient(a) cu cat nu va veti considera atat un orator, cat un om care se afla acolo pentru a discuta cu prietenii sai despre o problema importanta pentru acestia.
Lincoln obisnuia sa spuna: "O picatura de miere este suficienta pentru a prinde sute de insecte...
Daca este sa castigati pe cineva de partea dumneavoastra, convingeti-l mai intai ca ii sunteti cel mai sincer prieten... Din contra, daca ii veti comanda, chiar si subtil, actiunile, daca ii veti influenta subversiv judecata, acesta se va retragein el insusi si isi va inchide toate autostrazile care conduc catre mintea si catre inima sa!".
6. Tineti cont de consecintele mesajului dumneavoastra.
Ganditi-va din timp la impactul pe care il va avea mesajul dumneavoastra asupra auditoriului. Daca sunteti tentat(a) sa dojeniti pe cineva, puneti-va mai intai urmatoarele intrebari: "Ce va rezolva un mesaj negativ, o exprimare nervoasa?", "Ar putea distruge relatia?", "Exista vreo sansa sa genereze rezultate pozitive?".
7. Perfectionati-va arta in fiecare zi.
Autoperfectionarea nu e neaparat o experienta solitara. Lincoln, spre exemplu, si-a rafinat abilitatile de comunicare devenind membru al unor grupuri literare si polemice. Si a invatat sa beneficieze de pe urma criticilor. Si-a dat repede seama ca un critic de calitate, care iti atrage atentia asupra a ceea ce nu faci bine, te poate ajuta mai mult decat o mie de oameni care te ridica in slavi. 
In acelasi timp, insa, Lincoln nu a permis criticismului sa ii distruga increderea in sine sau determinarea de a actiona dupa vrerea sa. El a considerat intotdeauna criticile ca fiind simple informatii utile.
In fiecare zi, faceti orice, un lucru cat de mic, pentru a va perfectiona. Doar asa, pas cu pas, veti reusi sa deveniti un comunicator de succes. 
Horace Greeley, un faimos ziarist si cunoscut critic al lui Lincoln, a facut la un moment dat urmatoarea remarca in legatura cu marele om de stat american: "Nu cred sa fi existat macar un singur an din viata sa in care sa nu se fi dovedit mai intelept, mai simpatic si mai bun decat fusese in anul precedent.".

3 comments:

Unknown on 20 noiembrie 2009 la 13:40 spunea...

Nice read dear, I believe the no.6 best!
Thanks for sharing!

XO

Laszlo on 20 noiembrie 2009 la 17:11 spunea...

Daca am avea un prezidentiabil ca Lincoln?Ce lucrare uriasa ai facut...smile

Alessandra on 26 septembrie 2011 la 09:06 spunea...

Hi! Thanks for your comment on my blog! Great list!

P.S. I responded to you on Twitter, I hope you received it :)

 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino