miercuri, 14 octombrie 2009

In premiera..un real marti 13..


Articolul 85 din Constituţie stabileşte că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament, iar candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. 


Guvernul Boc 2 a fost demis, moţiunea de cenzură a fost adoptată (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

 (Boc, treci imediat acasa la tine!..smiles)

Motiunea de cenzura initiata de PNL si UDMR a fost adoptata, cu 254 de voturi "pentru" şi 176 "împotrivă", potrivit anunţului oficial, iar Guvernul Boc se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune trece în Parlament.
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a invitat partdele la consultari, începând cu ora 17.00, precizând că obiectivul său este ca perioada de criză politică să fie limitată.
Primii aşteptaţi la Cotroceni sunt reprezentanţii minorităţilor naţionale, între 17.00 şi 17.30, urmaţi de UDMR, între 17.45 - 18.15, PNL între 18.30 şi 19.00, PSD+PC de la ora 19.15, la 19.45, iar ultimii vor fi reprezentanţii PDL, de la ora 20.00.
Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, marţi, că prioritare sunt, în cursul acestei zile, consultările între partide, şi că  discutiile cu presewdintele pot avea loc miercuri în funcţie de programul şefului statului.
   PSD, PNL şi UDMR vor să îi transmită lui Băsesccu   nominalizarea lui Johannis - surse
BUCUREŞTI / 23:38, 13.10.2009
PSD, PNL şi UDMR au convenit, la negocierile de marţi seară, să îi transmită preşedintelui Băsescu propunerea de a-l desemna pe Klaus Johannis premier, membrii eventualului Cabinet urmând a fi stabiliţi, în perioada următoare, de comun acord între Johannis şi formaţiunile politice care îl susţin.
Surse participante la întâlnirea de marţi seara au declarat, pentru MEDIAFAX, că PSD, PNL şi UDMR au stabilit să îl susţină pe Klaus Johannis pentru funcţia de viitor premier, acesta urmând să fie şeful unui Executiv care "să asigure permanenţa" până la alegerile prezidenţiale.
PSD, PNL şi UDMR au stabilit, totodată, ca din viitorul posibil Cabinet să facă parte doar miniştri "neangajaţi politic", o importanţă aparte acordându-se persoanelor care urmează să ocupe fotoliile la ministerele Economiei şi Justiţiei, au precizat sursele menţionate.
Pe de altă parte, sursele citate au arătat că cele trei formaţiuni politice au stabilit să nu semneze sau parafeze un acord scris în privinţa acestor negocieri.
Sursele menţionate au precizat că Johannis nu a condiţionat în niciun fel preluarea mandatului de premier.
Aceleaşi surse au arătat că la întâlnirea de marţi seară au participat Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc şi Liviu Dragnea (PSD), Crin Antonescu, Ludovic Orban, Relu Fenechiu şi Radu Stroe (PNL) şi Marko Bela şi Arpad Marton (UDMR).
Întâlnirea dintre Geoană şi Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, a avut loc înaintea întâlnirii dintre liderii PSD, PNL şi UDMR.
Surse din PSD au precizat, de asemenea, pentru MEDIAFAX, că preşedintele PSD, Mircea Geoană, a avut în cursul acestui an două întâlniri, ambele desfăşurate la Sibiu, cu Klaus Johannis, care au reprezentat "tatonări" ale primarului Sibiului în ceea ce priveşte obţinerea unui eventual sprijin al acestuia pentru candidatura liderului PSD la alegerile prezidenţiale.
Liderul PSD Mircea Geoana a declarat marţi seară, că, la consultările dintre liderii PSD, PNL, UDMR şi cel al grupului minorităţilor naţionale, s-a convenit ideea susţinerii unui premier independent şi a unui guvern de specialişti, urmând ca miercuri să aibă loc o rundă finală de consultări cu partidele, la care este invitat, pentru o "discuţie clarificatoare", şi Klaus Johannis.

(dyeve - mediafax-dupa o zi de munca,izolata de lume si  tv..smiles..o sa urmaresc mai indeaproape..:)) ce se intampla la noi si pentru noi..)
 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino