vineri, 5 iunie 2009

Identitatea personalitatii


" Suntem ceea ce gandim, dupa ce am devenit ceea ce am gandit." (G. Buddha)
Se stie si se spune ca obtinem ceea ce ne dorim, foarte, foarte, foarte serios...dar, primim si ceea ce nu ne dorim, pt. ca orice lucru care primeste energia noastra se va concretiza. 

Toata smecheria - adica - cheia, este ATENTIA. Zi de zi suntem prinsi in amanuntele vietii, iar acolo unde ne plasam atentia, exact ceea ce transmitem asa se si intampla. Oricare ar fi directia in care ne indreptam atentia, energizam acea directie, cu toate ca nimeni nu este perfect tocmai pt. ca nimeni nu a vazut cum arata perfectiunea. 

Experientele din aceasta viata pot fi uneori poveri pt. suflet, si de cele mai multe ori ne fac sa ne "zavoram" inima, sa ne "pazim" pt. ca am fost raniti si nu mai vrem ca acelasi lucru sa se repete. Fiecare dintre noi avem personalitatea noastra, unica, cu care putem creea un climat specific in jurul nostru, ce trebuie sa se plieze cu personalitatea noastra. 

Vrem sa fim sau nu mai deschisi, mai sensibili, mai compasionali sau nu, acceptam judecatile gresite ale semenilor nostri, putem elimina figurile autoritare care ne-au umilit sau intimidat..totul tine de personalitatea fiecaruia.

Pentru cei care nu stiau ca personalitatea poate fi analizata din mai multe puncte de vedere, iata mai jos, cateva metode de evaluare, luate dintr-un site descoperit in urma cu cateva nopti..
ABORDAREA PSIHOBIOLOGICA

Conform acestei metode personalitatea este determinata de functiile biologice , temperamentul fiind considerat a fi starea emotionala caracteristica a unui individ , dezvoltata in primul stadiu al copilariei sau aparuta de la nastere.

I-
Clasificarea lui Hipocrate .Conform medicului grec , temperamentul este determinat de nivelul a patru fluide ale corpului numite "umori".

1.Sangele este asociat cu un temperament plin de vioiciune sau
sanguin.
2.Flegma este corespunzatoare unui temperament calm sau
flegmatic.
3.Bila neagra caracterizeaza un temperament depresiv sau
melancolic.
4.Bila galbena defineste un temperament nervos sau
coleric.

II-
Frenologia si fizionomia

1.Frenologia consta in studiul proeminentelor craniului , acestea fiind asociate , in secolul XIX , cu personalitatea sau intelectul unui individ.

2.Fizionomia reprezinta studiul trasaturilor fetei , fiind bazata pe convingerea ca personalitatea unei persoane se releva in constructia fetei sale.

III.
Corpul si personalitatea.

Conform teoriei constitutionale a lui William Sheldon , exista mai multe tipuri de corp sau
somatotipuri , existand o legatura directa intre acestea si o anumita personalitate.

1.Tipul
ectomorf , corpul slab , firav , care tradeaza un temperament timid , interiorizat si introspectiv , numit cerebrotonia.

2.Tipul
mezomorf , un corp puternic , muscular , caracteristic unui temperament indraznet , impunator si energic , numit somatotonia.

3.Tipul
endomorf , un corp masiv dar moale , nemuscular , definind un temperament relaxat , sociabil si adaptabil , numit viscerotonia.

IV.
Ereditatea si personalitatea.

Studiul relatiei dintre ereditate si comportament este numit
genetica comportamentala.Conform acestei teorii :

1.La o varsta frageda , copilul nu are cand sa invete un anumit fel de comportament , el purtandu-se in acord cu personalitatea sa innascuta.

2.Studiile lui Bouchard demonstreaza ca doi gemeni identici , crescuti separat , in medii diferite , dau dovada de multe similaritati comportamentale .

ABORDAREA PSIHANALITICA

I.
Teoria psihosexuala a structurii personalitatii -Freud

1.
Id (sinele) contine impulsuri biologice specifice innascute , cauta satisfacerea imediata , si actioneaza conform principiului placerii (cautand satisfacerea impulsurilor).

2.
Ego (eul) ajuta individul in adaptarea la realitatea exterioara facand compromisuri cu Id(sinele) , superego-ul , si mediul inconjurator.Opereaza dupa "principiul realitatii" , directionand individul spre satisfacerea impulsurilor sexuale si agresive intr-o modalitate acceptata social.

3.
Superego-ul actioneaza asupra noastra ca un ghid moral ; el contine constiinta , care ne face sa ne simtim vinovati atunci cand gandim sau actionam incorect ; contine , totodata , ego-ul ideal , care ne determina sa ne simtim bine atunci cand intentionam sa facem sau facem ceva bun.

4.
Mecanismul de aparare distorsioneaza realitatea pentru a proteja ego-ul fata de anxietatea determinata de impulsuri.Exista mai multe tipuri de mecanisme de aparare :

A.
Represia .Mecanismul general de aparare , comun celorlalte tipuri , actioneaza prin alungarea gandurilor sau simtamintelor amenintatoare catre mintea inconstienta.

B.
Refuzul , neacceptarea , impotrivirea de a admite anumite aspecte ale realitatii.

C.
Regresia , in care individul dezvolta un comportament imatur , care l-a ajutat sa isi elibereze anxietatea in trecut.

D.
Rationalizarea , care ofera motive acceptabile social pentru un comportament inadecvat.

E.
Intelectualizarea.Reduce anxietatea prin reactionarea intr-un mod detasat , neemotional la situatii emotionale.

F.
Proiectia.Atribuie simtamintele noastre inacceptabile altor feluri de simtaminte.

G.
Deplasarea.Exprima simtaminte fata de o persoana sau un obiect alaturat persoanei persoanei-tinta pentru ca , in felul acesta , sunt considerate a fi mai putin amenintatoare.

H.
Formarea reactiilor.Actionarea intr-o maniera opusa adevaratelor noastre simtaminte.

I.
Compensarea.Reactioneaza fata de o deficienta personala prin dezvoltarea unui alt talent.

J.
Sublimarea.Exprimarea impulsurilor sexuale sau agresive pe cai indirecte , acceptabile social.

II.
Psihologia analitica -Carl Jung

Fata de abordarea psihosexuala , psihologia analitica nu mai accentueaza motivatia sexuala.

1.
Subconstient personal - Individul poseda o minte subconstienta.

2.
Subconstient colectiv.Subcondtientul care este impartasit de toate fiintele umane si care contine imagini arhetipale transmise de la stramosii preistorici.

3.
Arhetipuri.Imagini mostenite de la stramosii preistorici , care sunt exprimate prin simboluri universale in arta , vis si religie.

4.
Extrovertit.O persoana care tinde sa se focalizeze pe lumea exterioara si oamenii din jurul sau.

5.
Introvertit.O persoana care se focalizeaza pe propriile experiente mentale , ganduri si simtaminte.

ABORDAREA DISPOZITIONALA

I.
Teoria tipului a lui Eysenck.

1.Personalitate
stabila / instabila.

2.Personalitate
extrovertita / introvertita.

II.
Teoria factoriala.

Un factor este o caracteristica a personalitatii adanc inradacinata , persistenta, indiferent de situatie , care poate fi detasata din comportamentul unei persoane.

1.Allport a definit o ierarhie a celor 3 tipuri de factori de baza :

A.
Cardinal (asemanator tipurilor).Factorii cardinali sunt factori dominanti care caracterizeaza aproape in totalitate comportamentul unei persoane.Ei domina intru totul felul in care se vede o persoana.Persoanele cu factori cardinali sunt extrem de rare.

B.
Central.Factorii centrali sunt factori dominanti pe care ii poseda orice persoana (spre deosebire de cei cardinali).Acestia influenteaza o persoana , dar nu ii domina intru totul comportamentul.

C.
Secundar .Factorii secundari sunt exprimati numai in anumite situatii.De exemplu , cineva poate da dovada de bunatate in majoritatea timpului , dar in anumite situatii devine egoist.

2.Analiza factorilor a lui Cattel , prin care sunt expusi 16 factori ( stabilitate emotionala , capacitate de a se face placut , etc.).

III.
Trasaturi dispozitionale ale personalitatii.

1.Tipuri de personalitate .Indicatorului tipului de personalitate Myers-Briggs.

2.Tipuri de personalitate.
-MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory )-Inventar multifazic al personalitatii Minnesota , inventar al personalitatii constand din declaratii care sunt afirmate sau negate de catre un individ.

ABORDAREA COMPORTAMENTALA

Aceasta metoda respinge importanta factorilor biologici , punand accentul pe fortele inconjuratoare.Abordarea comportamentala considera comportamentul ca o functiune a factorilor si invatarii mediului inconjurator.

1.
Teoria operantului conditionat.Conform acesteia , personalitatea nu este altceva decat modul de comportament distinct al unei persoane atunci cand se afla intr-o anumita situatie.De exemplu , cineva isi poate considera profesorul drept o persoana timida , fara ascunzisuri.Acel cineva , insa , gandeste in acest fel pentru ca isi vede profesorul intr-o situatie distincta (la orele de clasa) , dar nu poate sti ce fel de "personalitate' are in alte imprejurari.

2.
Teoria cognitiva sociala.Teorie dezvoltata de Albert Bandura , asemanatoare perspectivei comportamentale in care , insa , se acorda o mare importanta comportamentului determinat.Invatarea si cunoasterea din/prin mediul inconjurator sunt considerate drept factori determinanti in comportament.

3
.Masurarea comportamentala.Pentru a evalua personalitatea unui subiect , diversi psihologi utilizeaza urmatoarele metode ;

-Observarea comportamentala

-Prelevarea experientei

-Interviu situational

-Lista comportamentala

-Evaluarea cognitiv-comportamentala

ABORDAREA COGNITIVA

I.
Teoria constructivitatii personale a lui George Kelly.Indivizii sunt asemenea unor oameni de stiinta care isi testeaza in continuu ipotezele despre realitatea sociala.

1.
Alternativismul constructiv.Abilitatea de a a aplica diferite "constructii" personale unor situatii diferite.

2.
Evaluarea cognitiva.Date fiind trei persoane , cum sunt asemanatoare doua din ele cu cea de-a treia ? Cate "constructii" face un individ pentru a deosebi doua persoane ?

ABORDAREA UMANISTA

I.
Teoria auto-actualizarii (eului) .Ierarhia nevoilor Maslow.

II.
Teoria sinelui.Incongruenta dintre sine si experienta personala.La oamenii sanatosi exista o congruenta intre sine si sinele ideal.

III.
Evaluarea umanistica.

1.
Inventarul orientarii personale.Masoara gradul in care valorile si atitudinile unei persoane corespund cu cele stabilite de Maslow pentru oamenii auto-actualizati.

2.Sortarea Q . Masoara gradul de congruenta dintre sinele unei persoane si sinele ideal.
 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino