vineri, 15 mai 2009

Toate-s vechi si noi sunt toate



"Cei care nu-si pot aminti de trecut sunt condamnati sa il repete."
George Santanyana

Photobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
Prohibitia din 1920 nu este luata in serios de oameni, nici afacerile ilegale, iar femeile isi arunca corsetele inlocuindu-le cu rochii scurte, aleg tunsoarea "Bob" si isi taie parul, si tot atunci este prima data cand o femeie fumeaza in public. Dupa descoperirea mormantului regelui Tut (1922) un egiptean scoate din minti lumea, cu design-ul influentat de stilul aztec si egiptean -aducand o noua linie - o Arta noua. Expozitia Internationala de Arte moderne si Decorative Industriale, duce toate modelele stilizate inte-o lume echitabila in Franta, la Paris (1925). Designeri de imbracaminte adopta simplificarea liniilor si aplica uilizarea unor forme rectilinii, pt. a favoriza silueta feminina, aplicandu-i maneci "baril" rochia ia forma de camasa-rochie, pt. a fi usor alunecata pur si simplu peste cap. Desenele sotiei unui aristorat italian - Jeanne Lanvin - aduce vesmantul de stil, rochia cu talie mica pana la glezna. Femeile libere deja devin irezistibile in fata minunatelor rochii, pt. ca moda transmite, si tot atunci are loc primul val de feminism.
Se poarta combinezonul cu adaos cusut de mana din margele. Rochiile sunt detailate cu modele geometrice si devin mai scumpe. Designerii parizieni le mai adauga "beaded" incalcit, drapaje pt. fata si spate, trenuri la umeri, "girdles" din satin, pangligi metalice de brocard, subtiind talia, marind bustul si accentuand soldurile . De cele mai multe ori acestia sunt criticati in diverse cronici, insa nu sunt luate prea mult in seama.
In afara de Poiret, cel mai important designer al sec.XX a fost Madeleine Vionnet. Ea foloseste o noua metoda de taiere a drapajului astfel stabilind o moda prin 1924, aplicand propriul ingredient, in a combina corsetele cu acea tesatura curgatoare, fina, din matase, satin, catifea diafana, ce duce spre glamour-ul anilor 1930.


Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket



Perioada de jazz apare tot in 1920. Este cea mai creativa perioada din sec.XX. Viziunile designerilor socheaza. Coco Chanel - creatoarea de twin-set, reuseste sa fie singura femeie din anii 1930, pe care erai obligat sa o cunosti. (Muza a lui Morand, intima a lui Piasso, sursa de inspiratie pt. Guitry, imortalizata de Proust s.a., dupa atatea cuceriri, se instaleaza la Ritz (1939), unde traieste o iubire nebuna timp de sase ani, cu un ofiter german de informatii. Apoi a fost langa barbatul cel mai bogat din Anglia - ducele de Westminster. Urmeaza varul tarului Rusiei, mai apoi cel mai mare compozitor sef de orchestra, apoi...cu..si cu.. Desteapta femeie si adevarata! ;)


Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket



Dupa charleston, Lindy Hop si tunsorile scurte "bobbed"care devin ceva normal, totusi femeile cauta modalitati de a compensa cumva, atitudinea "baietoasa" si astfel apare Cloche. Montate pe frunte si fabricate din tul de matase, dantela de lyon si Buxelles, decorate cu broderii de puf - panglici din satin sau "gimp" metalic. Gloria Swanson isi perfecteaza cloche-ul, in asa fel incat sa nu fie nevoita sa-l dea jos si sa o poarte imperios spre in josul nasului, aratand doar ochii caprui si tenul deschis. Acest accesoriu insoteste casmasa-rochie sau rochia de tub, purtata cu ciorapi opaci, foarte multe petreceri cu dans si voie buna...:)


Photobucket
Photobucket

next 1930..soon..
Photobucket


 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino